Uprawa pomidorów na balkonie, to bardzo wdzięczne zajęcie. Przy minimalnym nakładzie pracy możemy co dzień cieszyć się dojrzewającymi owocami. Sezon na zbiory w zależności od odmiany jest od końca lipca do końca września. Także kilka miesięcy możemy mieć swoje własne pomidory. Należy zacząć od wysiewu odpowiedniej odmiany. Na balkon najlepiej nadają się pomidory koktajlowe lub specjalne odmiany krzaczaste stworzone z przeznaczeniem na balkon.

Bez względu na to czy wybieramy pomidory czerwone, żółte, czarne czy inne zasada jest ta sama… wybieraj pomidory małe. Duże nie sprawdzą się, gdyż dużo dłużej rosną, a zasilanie nawozem i wodą jest utrudnione dla roślin rosnących w donicach. System korzeniowy takich roślin jest dużo uboższy ze względu na to, że ma mniej miejsca niż rośliny gruntowe. Sadzonki pomidorów możemy zakupić gotowe lub wyprodukować je sami wysiewając rozsadę w domu. Gotowe sadzonki należy przesadzić do odpowiedniego podłoża ph średnie i podlać roślinę. Przydadzą się też podpórki lub sznureczki podtrzymujące roślinę, gdyż przy większych wiatrach lub po prostu od ciężaru owoców roślina może upaść. W uprawie pomidorów bardzo ważną zasadą jest, by jak największa część łodygi była przykryta ziemią, bo roślina aż prosi o to, by móc z niej wypuszczać korzenie. Jak zauważymy takie charakterystyczne bąbelki (wypustki) u dołu łodygi, to właśnie są miejsca, w których roślina chce wypuścić korzenie. Należy jej to umożliwić podsypując wypustki ziemią, a po kilku dnia zobaczymy, że wypuści w tych miejscach spore korzenie. Rośliny podziękują nam za dobrą opiekę smacznymi, soczystymi owocami, a co najważniejsze będziemy mieli pewność, że są w pełni naturalne. Nawóz do pomidorów można przygotować samemu (na przykład z domowego zakiszania resztek roślinnych, lub domowego kompostownika przygotowanego z udziałem dżdżownic kalifornijskich). Można też zakupić w sklepie bio humus, jest on w pełni naturalny. Powstaje przy użyciu dżdżownic i jest obecnie jednym z najlepszych sposobów na powstawanie naturalnego, wysokiej jakości nawozu.