To warzywo ma dziesiątki odmian, kolorów, rozmiarów, sposobów podania i smaków. W większości przywędrowały do nas z okolic Morza Śródziemnego i na stałe przyjęły się do polskiej kuchni. Jakie są obecnie najpopularniejsze rodzaje kapusty?
Kapusta biała i czerwona
Te rodzaje kapusty, to najbardziej znane z kapustowatych. Mają kształt piłki i składają się z przylegających do siebie biało-zielonych lub fioletowo-czerwonych liści. Rozwijają się z nasion posadzonych bezpośrednio na polu w pierwszej połowie roku lub z sadzonek. Wymagają dobrej gleby – musi być żyzna, a pH musi wynosić od 6,2 do 7,0. Najlepsza temperatura do rozwoju dla tego rodzaju kapusty to 15-20°C. Groźne natomiast są upały i susza.
Pędy młodej kapusty pojawiają się po ok. tygodniu od posadzenia z nasiona. Mają sercowaty kształt i delikatny nalot na powierzchni. Korzenie wrastają głęboko w ziemię, a główka staje się coraz twardsza. Zależnie od gatunku, gotowe warzywo można zbierać od dwóch, do nawet 4 miesiące od posadzenia. W przypadku, gdy zbiory pozostaną na polu, kwiat rośliny przebije główkę kapusty i zacznie tworzyć nasiona.
Rodzaje kapusty – kapusta brukselska
Prawie wszystkie rodzaje kapusty charakteryzuje duża, typowa dla tego warzywa głowa. Wyjątek stanowi brukselka, która wydaje się być miniaturową wersją typowych kapustowatych. Rośnie z sadzonek i nasion posadzonych w kwietniu lub maju. Do jej rozwoju potrzebna jest duża ilość wody, żyzna gleba na poziomie 6,8 pH. Idealna temperatura dla tej rośliny to 15-25°C.
Po posadzeniu, warzywo wytwarza grubą i długą, nawet metrową łodygę. Wraz z rozwojem, pojawiają się na niej liście, a pomiędzy nimi tworzą się zielone główki. Na szczycie rośliny znajduje się nagromadzenie liści i kwiaty, w okresie kwitnienia. Brukselkę można zbierać ręcznie, kiedy osiągnie 2,5-5cm średnicy.
Zobacz także: Jak rośnie brokuł i dlaczego warto go jeść?
Kapusta pekińska
Kapusta pekińska różni się od innych tym, że ma owalny kształt i liście. Jej uprawa jest nieco trudniejsza niż u innych kapustowatych. Nasiona lub sadzonki najlepiej sadzić od marca do maja lub od sierpnia do września. Warzywo nie znosi dobrze wysokich temperatur, choć potrzebuje dużego nasłonecznienia. Wymaga dużej ilości wody i żyznej gleby, o pH wynoszącym 6,5-7,5. Najlepsza temperatura do wiązania główek to 15-20°C.
Roślina po posadzeniu wytwarza zieloną, podłużną głowę z liści. Rośnie od dwóch do trzech miesięcy, a gotowe warzywo trzeba zebrać ręcznie, przed wystąpieniem przymrozków, szczególnie, gdy było sadzone od sierpnia do września. Kapusta pekińska kwitnie, gdy dzień staje się długi (okres maja i czerwca).
Rodzaje kapusty – kalafior
Prawie wszystkie rodzaje kapusty mają jadalną część, składającą się z liści. Inaczej jest w przypadku kalafiora, u którego jadalną częścią są pędy kwiatowe. Tak jak u innych kapustowatych, tą roślinę można posadzić z nasion lub rozsad, w okresie od lutego do nawet lipca. Ziemia musi być żyzna, bogata w wodę, nie może być piaszczysta, a pH musi wynosić od 6,0 do 7,0. Dobra temperatura do rozwoju rośliny to 16-18°C, a stanowisko nasłonecznione.
Po posadzeniu do gruntu, kalafior wytwarza słabo rozwinięty system korzeniowy. Początkowo, roślina składa się tylko z liści, a na kolejnym etapie wyłaniają się białe pąki. Można je zbierać w momencie, gdy biała głowa będzie dostatecznie duża. Warzywo należy ściąć przy ziemi, razem z liśćmi dookoła białej części.
Brokuł
Choć nie przypomina kapusty, brokuł należy do kapustowatych. Najczęściej jedzoną częścią są kwiaty rośliny, choć jadalne są nawet łodygi. Sadzi się ją z nasion lub rozsad od lutego do czerwca. Jak wszystkie rodzaje kapusty, ten także potrzebuje dużej ilości wody oraz żyznej gleby, a poziom pH musi wynosić 6,0-7,0. Optymalna temperatura rozwoju warzywa to 15-25°C.
Młode rośliny po posadzeniu wytwarzają dwa, małe i cienkie listki. Na tym etapie już można je jeść, jako kiełki. W dalszym rozwoju, listki stają się bardziej postrzępione, a spośród nich wyłania się głowa brokuła. Po uzyskaniu odpowiedniego rozmiaru, można ją ściąć tak samo, jak kalafiora. Roślina pozostawiona na polu wytwarza kwiaty, a następnie nasiona.
Jarmuż
Spośród wszystkich rodzajów kapusty, jarmuż posiada najmniej zbite ze sobą, pomarszczone liście. Jego również sadzi się z nasion lub rozsad, od maja do lipca. Roślina ma niewielkie wymagania glebowe, rośnie nawet w piaszczystym podłożu, o pH 6,0-7,5. Jest odporna na wysokie mrozy, choć najlepsza temperatura do rozwoju to 20°C.
Po posadzeniu, na powierzchni pojawiają się pierwsze, pomarszczone liście i gruba łodyga. Po około 3 miesiącach, jarmuż można zbierać z pola. Zacząć należy od liści, które położone są najbliżej ziemi, kierując się ku górze. Ze względu na odporność na mrozy, można je zbierać nawet w temperaturach poniżej 0, co dodatkowo poprawia walory smakowe warzywa. Pozostawiona w glebie roślina na kolejny rok kwitnie, wytwarzając nasiona.
Rodzaje kapusty – podsumowanie
Wszystkie rodzaje kapusty charakteryzują się inna cechą. Występują okrągłe, owalne, białe, zielone, czerwone, pomarszczone i wiele innych odmian. Sadząc je, należy pamiętać, że ile rodzajów roślin – tyle wymagań niezbędnych do prawidłowego rozwoju. Rozpoczynając hodowlę kapustowatych, należy w pierwszej kolejności zaznajomić się z informacjami podanymi na opakowaniu nasion lub sadzonek.