Mój Ogrodniczy

blog ogrodniczy

jak rośnie brokuł
Ogród

Jak rośnie brokuł i dlaczego warto go jeść?

To zielone warzywo znane jest człowiekowi od tysięcy lat. Nie każdy wie, że to odmiana kapusty, której jednym z głównych producentów w Europie jest Polska. Ale właściwie jak rośnie brokuł i dlaczego jest zdrowy?

Historia samego warzywa

Brokuł to daleki krewny ziela, nazwanego Brassica Oleracea. To rosnąca w okolicach Morza Śródziemnego roślina, którą tysiące lat temu zaczęli udomawiać ludzie. Z niej powstał nie tylko brokuł, ale i wszystkie inne kapusty – biała, czerwona, włoska, brukselka, jarmuż, kalafior, kalarepa. Pierwsze wzmianki o ówczesnym brokule mówią, że był on powszechnie znany w Europie w XVI wieku. 

Jak rośnie brokuł?

Istnieje kilka sposobów na to, jak wyhodować tą roślinę. Jednym z nich jest posadzenie nasiona do przygotowanej ziemi i dbanie, aby rosnąca roślina miała odpowiednie warunki do rozwoju. Kolejnym sposobem jest posadzenie gotowej sadzonki na polu, a potem dbanie o nią tak samo, jak w przypadku nasionka. Można w ogóle nie sadzić brokuła na polu, tylko nasionka przeznaczyć na kiełki. Do tego można wykorzystać wacik lub naczynie do kiełkowania.

Posadzona roślina w sprzyjających warunkach zaczyna kiełkować. Początkowo, na powierzchnię przebijają się pojedyncze, drobne i owalne listki. Z upływem czasu rosną, ich brzegi stają się postrzępione, a jadalne różyczki powstają w centrum rośliny. To one później są główną, jadalną częścią, choć łodygi i liście także można jeść. Pozostawiony brokuł zacznie kwitnąć, a z kwiatów powstaną nasiona na nową roślinę. 

Niestety, cykl życia brokuła mogą przerwać pasożyty lub choroby, na które warzywo jest podatne. Pasożyty atakujące roślinę to: pchełka, paciornica krzyżowianka, śmietka kapuściana, prętnówka kapustnica i mszyca kapuściana. Z kolei do chorób warzywa zalicza się: kiłę kapusty, mokrą zglinizne bakteryjną i szarą pleśń. Aby im zapobiec, należy obserwować to, jak rośnie brokuł i od razu reagować na zagrożenia. 

Brokuły – dlaczego warto je jeść?

To warzywo kapuściane, oprócz dobrego smaku, ma też masę cennych składników. Na 100g tej rośliny, przypada tylko 0,4 g tłuszczów, 91,4 g wody 2,7 g białka. Oprócz tego, zawiera witaminy A, C i K, wapń, potas, błonnik, antyoksydanty i wiele innych. Dodatkowo, jego kiełki zawierają kwasy Omega-3, luteinę, magnez, żelazo fosfor oraz cynk. 

Jak przygotować brokuł do jedzenia?

jak rośnie  brokuł

Wiedząc już, jak rośnie brokuł i dlaczego warto go jeść, warto skupić na tym, jak go spożywać. Świeży brokuł wymaga dokładnego umycia, w celu pozbycia się resztek ziemi, owadów i brudu. Oczyszczone warzywo można jeść nawet na surowo, choć łodygi mogą być dla niektórych zbyt twarde. Roślinę można także ugotować w wodzie, na parze, upiec, usmażyć lub zjeść kiełki, kiedy to na taką formę brokuła się zdecydowano. Przy obróbce cieplnej należy pamiętać, że wysoka temperatura obniży ilość cennych witamin.  

Co przyrządzić z brokuł?

Sposobów na to, jak przyrządzić brokuł jest bardzo dużo. Poza zjedzeniem go na samego, można zrobić z niego krem, sos, dodać do zupy, upiec z innymi warzywami, zrobić sałatkę i wiele innych. Poniżej prosta i szybka propozycja podania brokuł z makaronem.

Składniki:

  • 300 gramów makaronu, najlepiej penne,
  • 0,5 szklanki wody po gotowaniu makaronu,
  • 1 brokuł,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 0,5 szklanki śmietany 30%,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • parmezan, wedle uznania,
  • wedle uznania: sól, pieprz.

Wykonanie:

Różyczki brokuła i makaron ugotować osobno, w lekko osolonej wodzie do miękkości. Pół szklanki wody z makaronu zostawić do sosu. Na rozgrzaną patelnię wylać olej, pokrojoną cebulę, rozgnieciony czosnek i smażyć do miękkości. Następnie należy dodać przyprawy, śmietanę, mąkę i wodę po makaronie. Całość chwilę smażyć, cały czas mieszają. Po dokładnym wymieszaniu składników, dodać brokuł i ponownie zamieszać. Do warzyw dodać makaron. W razie potrzeby, sos przed połączeniem z makaronem można zblendować.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.