Domową spiżarnię można wygospodarować nawet na niewielkiej przestrzeni. To rozwiązanie ułatwia przechowywanie przetworów i produktów z długą datą przydatności, a także sprzętów kuchennych. Najlepszym miejscem na urządzenie spiżarni jest północna strona budynku.
W domowej spiżarni temperatura powinna wynosić około 15‒16℃, a wilgotność powietrza utrzymywać się na poziomie 55‒65%. Są to optymalne warunki sprzyjające zachowaniu świeżości produktów.
Gdzie zorganizować spiżarnię?
Przestrzeń na spiżarnię możemy wygospodarować w kuchni lub w osobnym pomieszczeniu. Ważne, aby było to miejsce oddalone od źródeł ciepła, ponieważ chłód pozwala na dłuższe utrzymanie jedzenia w dobrym stanie. Jeżeli zależy nam na tym, aby produkty były zawsze pod ręką, lepiej sprawdzi się spiżarnia w kuchni. W przypadku, gdy kuchnia ma ograniczony metraż lub technicznie nie mamy możliwości stworzenia tam magazynku, pozostaje nam druga opcja. Do wydzielenia osobnego pomieszczenia w kuchni możemy wykorzystać płyty kartonowo-gipsowe lub pustaki Ytong, z których zbudujemy cienką ściankę działową. W ścianie trzeba też zaplanować miejsce na drzwi. Między kuchnią a spiżarnią dobrze sprawdzają się systemy drzwi przesuwnych.
Jak urządzić domową spiżarnię?
Aranżując przestrzeń w spiżarni, powinniśmy zacząć od wyboru materiału na podłogę. W pomieszczeniu tym będziemy magazynować żywność, dlatego najlepiej postawić na gładką glazurę lub gumową wykładzinę. Taki materiał pozwala łatwo utrzymać czystość nawet przy trudnych zabrudzeniach, jak chociażby rozlany olej. Jeżeli we wnętrzu znajduje się okno, warto zabezpieczyć je siatką na owady. Dzięki temu będziemy mogli swobodnie wietrzyć spiżarnię bez obaw o to, że zapach owoców przyciągnie owady i gryzonie. Ważnym krokiem jest też właściwy rozkład regałów i półek wiszących.
Meble w spiżarni ułatwią zachowanie porządku i zapobiegną zagraceniu przestrzeni. Na tym etapie możemy zagospodarować wszelkie wnęki ścienne i skosy, zamawiając szafki pod wymiar. W ten sposób maksymalnie wykorzystamy każdą przestrzeń. Miłośnicy suszonych ziół i warkoczy z warzyw mogą też przymocować metalowy reling wzdłuż ościeżnicy drzwi i zawiesić na nim pojedyncze haczyki. Element ten będzie pełnić jednocześnie funkcję praktycznego wieszaka i oryginalnej dekoracji.
Spiżarnia w małej kuchni
Jeżeli ze względu na ograniczoną przestrzeń w naszym mieszkaniu nie mamy możliwości wydzielenia miejsca na spiżarnię, zdecydujmy się na montaż szafki cargo. Taki mebel może sięgać od podłogi aż do sufitu. Jest to system koszy lub szuflad o różnych wymiarach ‒ układ zależy od naszych upodobań. Ustawiając na poszczególnych poziomach pojemniki i kosze, łatwiej zorganizujemy wnętrze szafki i zmieścimy w niej więcej produktów. Kosz cargo wmontowany jest we fronty mebli kuchennych i po pociągnięciu za uchwyt wysuwa się cały, umożliwiając swobodny dostęp do przechowywanych w nim produktów.