Choć suszone owoce można kupić w sklepie, nic nie smakuje tak dobrze jak domowe przysmaki. Jest to również idealny sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców z naszego sadu. W tym artykule dowiesz się, jak suszyć jabłka w piekarniku, tak aby były pyszne i zdrowe.
Sprawdź także: Domowe przyprawy – jak suszyć pomidory?
Jak suszyć jabłka w piekarniku?
Suszenie jabłek w piekarniku to prosty proces, który wymaga niewiele więcej niż cierpliwości oraz odpowiedniego przygotowania. Przejrzyści i absolutnie naturalni składniki będą świadectwem ekologicznej jakości Twojego domowego przysmaku.
Przygotowanie jabłek do suszenia
Właściwe przygotowanie jabłek do suszenia ma kluczowe znaczenie dla końcowego rezultatu. Zaczyna się od wyboru odpowiednich jabłek, a kończy na ich właściwym pokrojeniu.
Wybór odpowiednich jabłek
Najważniejsza zasada to wybór świeżych i zdrowych jabłek, najlepiej prosto z drzewa. Ważne jest, aby były dojrzałe, ale nieprzejrzałe. Jeżeli nie masz własnego sadu, staraj się kupować owoce z lokalnych upraw, które nie są traktowane chemią.
Obieranie i krojenie jabłek
Pierwszym krokiem jest umycie jabłek i usunięcie gniazd nasiennych. Można je obierać, ale skórka zawiera dużo błonnika, więc decyzja zależy od indywidualnych upodobań. Kiedy jabłka są już przygotowane, należy je pokroić na cienkie plasterki. Im cieńsze plasterki, tym krócej trwa suszenie. Plasterki powinny mieć grubość około 3-5 milimetrów. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ale pamiętaj, aby plasterki nie stykały się ze sobą.
Suszenie jabłek w piekarniku
Czas na najważniejszą część całego procesu – suszenie jabłek. Kluczowe znaczenie mają tutaj właściwe ustawienie temperatury i czasu suszenia, jak również regularne przewracanie kawałków jabłek during tego procesu.
Ustawienie temperatury i czasu suszenia
Piekarnik ustawiamy na najniższą możliwą temperaturę, zazwyczaj jest to około 50-60 stopni Celsjusza. Wyższe temperatury mogą sprawić, że jabłka zamiast wysuszyć, mogą się przypiec. Czas suszenia może się różnić w zależności od piekarnika i grubości kawałków, ale zazwyczaj trwa to od 5 do 8 godzin. Każda porcja jabłek może się suszyć nieco inaczej, więc dobrym sposobem jest sprawdzanie stanu jabłek co 2-3 godziny.
Obracanie jabłek podczas procesu suszenia
Po 2-3 godzinach suszenia, jabłka należy delikatnie przewrócić. Można do tego użyć cienkiego noża lub szpatułki. Ta czynność jest ważna, ponieważ zapewnia równomierne suszenie z obu stron. Powtarzamy ją co 2-3 godziny aż do osiągnięcia odpowiedniej chrupkości i braku wilgoci w jabłkach.
Przechowywanie suszonych jabłek
Po wysuszeniu i ostudzeniu, jabłka powinny być przechowywane w szczelnych pojemnikach lub woreczkach strunowych, aby były chronione przed wilgocią. Dobrze zabezpieczone, mogą być przechowywane przez dłuższy czas, nawet do roku. Idealne do pieczenia, grzanek, kompotów czy jako samodzielna, zdrowa przekąska.
Suszenie jabłek to ciekawy i dość prosty proces, który pozwala wykorzystać nadmiar owoców z ogrodu. Warto spróbować własnoręcznie przygotować suszone jabłka, by samemu przekonać się o ich wyjątkowości i smaku, którym nie dorównać żadne sklepowe przysmaki.
Sprawdź również: Poradnik – jak suszyć cebulę w domu?